PROJECTS     ARTICLES     COMMUNITY     DOWNLOAD     KIDS     ABOUT US
HOMES
  COMMERCIAL/NON-PROFIT
  MULTI-FAMILY/COHOUSING
  COMMUNITY FACILITIES
  SCHOOLS/CHILD CARE
  BARRIER FREE DESIGN
  ECOLOGICAL DESIGN
  ADAPTIVE REUSE/HISTORIC
  SITE PLANNING

 

Private Residence
Shorewood Hills, Wisconsin, USA

A couple who work at nearby University of Wisconsin needed an addition for their growing young family. Their house had been designed by an apprentice of Frank Lloyd Wright, Frances "Cary" Caraway, and they were keen to respect the heritage and beauty of the design. The house follows the principles of Wright’s ‘Usonian’ period: modest in size, with a carport (not a garage), a galley-type kitchen, and small bathrooms and bedrooms. Originally built in 1949, the house was showing it’s age.

Above: Design Coalition's addition to the original Usonian structure.

Design Coalition’s Mark Hinrichs has made a lifetime study of Wright’s work. He enthusiastically took on the challenge of designing and detailing this addition. The design extends the home down the hill from the lower level of the house, and adds three new bedrooms and two new bathrooms. Terraced stone landscaping walls and patio spaces integrate the home into the site. The addition was carefully designed to "touch" the existing Usonian structure as little as possible.

The kitchen was also refitted with new built-in cabinets, appliances and lighting designed in keeping with 1940’s original concept.

The site is steep and heavily wooded, so all were determined to make every effort to minimize damage to the trees and understory plantings. Guided by an arborist, we worked closely with the builders to lay out, and then completely restore, an access path through the trees for construction vehicles and materials.

General Contractor: Bauer & Raether Builders, Madison, Wisconsin

Above: Exterior views of the original house before and during construction.

Above: The addition terraces down the hillside from the original Usonian house beyond.

Above: Interior views of the addition, showing the new cypress that matches the home's original panelling.