PROJECTS     ARTICLES     COMMUNITY     DOWNLOAD     KIDS     ABOUT US
HOMES
  COMMERCIAL/NON-PROFIT
  MULTI-FAMILY/COHOUSING
  COMMUNITY FACILITIES
  SCHOOLS/CHILD CARE
  BARRIER FREE DESIGN
  ECOLOGICAL DESIGN
  ADAPTIVE REUSE/HISTORIC
  SITE PLANNING

 

 

Bayview Community Center
Madison, Wisconsin

The original masonry community center designed by us in 1981 was earth-sheltered because the residents were loathe to lose the green courtyard. It integrates passive solar heating, natural day-lighting and other energy-saving features. Inside are offices, a kitchen and flexible multi-purpose and child-care spaces. Extensive landscaping was designed over the roof and around the new structure to carefully integrate it into the existing housing complex. The second story addition to the community center was designed in the early 1990's, and maintains the earth sheltered passive solar features, while adding offices, a computer room, a study room and a large multi-purpose room for international dance rehearsals. A new elevator was provided and modifications made to the alarm system to bring the building into compliance with ADA guidelines. Other improvements have included several play areas near the Center, including a water-sand playstructure that fosters play between able-bodied and disabled children.

Above: The 1990s addition to the Bayview Community Center.
Below: The original Bayview Community Center, soon after completion in the early 1980's.

Left: Bayview is know as "The International Neighborhood." Residents living here originate from all of the nations represented by the flags shown in this photograph of the 2-story atrium entry hall, and more.

Award: Grant from Madison Gas & Electric for passive solar and energy conserving features.